Speedbooks – online financiële dashboards

Speedbooks – online financiële dashboards

Wat een gaaf resultaat is het geworden. Bijzonder dat enkele slimme en eenvoudige datavisualisaties de cijfers voor onze klanten tot leven brengen. Ik was eerst bang dat dit ons team heel veel werk zou opleveren, maar binnen enkele weken hadden we de dashboards live. Volledig automatisch vanuit onze software. Geen omkijken naar!

Met InsideVision hebben we iets speciaals neergezet waar we zonder hen misschien wel jaren voor nodig gehad zouden hebben.

Lume PaulusmaGeneral Manager at Speedbooks

het bedrijf

Speedbooks rapportage software is een zelfstandige Nederlandse onderneming die sinds 2009 software levert aan ondernemingen in zowel binnen- als buitenland, voor het optimaliseren van financiële rapportageprocessen. Meer dan 2000 bedrijven maken momenteel succesvol gebruik van hun financiële rapportage software. Een groot deel hiervan zijn accountants- en administratiekantoren.

De kracht van Speedbooks is dat gegevens uit elk willekeurige Nederlandse boekhoudsoftware kunnen worden ingelezen. Binnen enkele minuten produceert Speedbooks hierover inzichtelijke stuur- en management informatie, beschikbaar in Excel.

de uitdaging

Speedbooks was op zoek naar een online dashboard oplossing om de beschikbare managementinformatie ook beschikbaar te maken voor de niet-financieel geschoolde bestuurder. De online dashboards zouden dan als een extra service cq. add-on aangeboden worden aan bestaande en nieuwe klanten.

Hierbij waren de volgende sleutelelementen van belang:

 1. De dashboards moeten de financiële cijfers op een zeer toegankelijke manier beschikbaar maken voor directeuren, eigenaars en groot aandeelhouders. Daarmee:
  • visueel aantrekkelijk;
  • beschikbaar via de cloud;
  • eenvoudig te bedienen;
  • beschikbaar op de pc èn op de iPad/tablet.
 2. De add-on dashboard module moet ook beschikbaar worden voor de klanten van de accountants- en administratiekantoren. Hiertoe moet het mogelijk zijn de dashboards automatisch aan te passen met het logo en de kleuren van de intermediair.
 3. De dashboard software moet volledig geïntegreerd worden in de Speedbooks software:
  • volledig geïntegreerd met de Speedbooks gebruikersmodule;
  • volledig in de stijl van Speedbooks, maar gemakkelijk aan te passen aan een stijl van een intermediair;
  • volledig geautomatiseerd in het verwerken van de gegevens en het configureren van de dashboards voor nieuwe klanten.

de oplossing

Na een korte proof-of-value van dashboards met icCube heeft Speedbooks gekozen om samen te werken met InsideVision.

InsideVision heeft specifiek voor Speedbooks een onderhoudsvriendelijk financieel analytisch model neergezet in icCube waarop de dashboards zijn ontwikkeld. Het eindresultaat werkt volledig automatisch, zonder tussenkomst van een beheerder of ontwikkelaar en is compleet geïntegreerd in de software van Speedbooks.

De volgende specifieke zaken zijn ontwikkeld voor Speedbooks:

 • Implementeren van de specifieke Speedbooks look-and-feel;
 • ontwikkelen van een speciale amCharts widget die eruit ziet als een snelheidsmeter;
 • ontwikkelen van een speciale “security plugin” zodat de autorisatie en authenticatie volledig is gebaseerd op de Speedbooks beveiligingstabellen;
 • een financieel model met ingebouwde financiële logica (jaar tot op heden, periode vergelijkingen, variantie analyse, e.d.) en alternatieve rekeningstructuren voor de balans, de verlies & winst, exploitatie overzicht en berekeningen.

De gemaakte dashboards zijn zodanig opgezet dat de eindgebruiker eenvoudig door zijn of haar financiële informatie kan browsen. In de eerste release is gekozen voor eenvoud en overzicht.

De onderliggende oplossing maakt het Speedbooks mogelijk om in de nabije toekomst eenvoudig de stuurinformatie uit te breiden naar meer analytisch georiënteerde dashboards waarbij je door kunt klikken naar onderliggende details.

het resultaat

Sinds mei 2015 kunnen Speedbooks klanten de extra module als add-on bij Speedbooks afnemen. Deze module heet “Speedbooks online dashboards”. Het aanzetten van deze add-on is inmiddels voor de helpdesk zo eenvoudig als het opvoeren van een extra gebruiker in Speedbooks online. Accountants- en administratiekantoren kunnen eenvoudig zelf een logo uploaden die dan op de dashboards voor hun klanten kan worden getoond.

Klanten van Speedbooks, met name de niet-financiële managers, ervaren de nieuwe dashboards als een zeer welkome verrijking op de detailrapportages in Excel.

Sinds in productie name is de down time van icCube 0 seconden en de hoeveelheid technische ondersteuning vanuit InsideVision aan Speedbooks minimaal. Hiermee is het projectresultaat niet alleen voor de klanten van Speedbooks een groot succes, maar ook voor het supportteam van Speedbooks zelf.

Momenteel kijken InsideVision en Speedbooks naar mogelijkheden om ook analytisch ingestelde managers beter te bedienen door “drilldown” en “drillthrough” mogelijkheden toe te voegen aan de financiële dashboards.

inzoomen op de exploitatie
 • Client Speedbooks
 • Date 18/09/2015
 • Tags iccube oem, klantreferenties
 • URL View Project

Related Projects